Vanuit Curaçao met (jonge) kinderen naar het buitenland reizen

Vanuit Curaçao met (jonge) kinderen naar het buitenland reizen

Het is bijna zover... de zomervakantie komt eraan. Zijn de vakantieplannen al gemaakt? Gaan jullie met het gezin naar het buitenland? Naar Nederland om gezellig opa, oma, familie en vrienden te bezoeken? Of misschien iets anders, zoals Amerika, Colombia, Costa Rica of een ander eiland in de buurt? Na een lange periode van beperkingen door corona is het eindelijk weer mogelijk om in het vliegtuig te stappen. Wij zijn zelf een paar keer naar Bonaire geweest, maar dat voelde meer als een busrit dan als een verre vliegreis. Nu is het eindelijk zover en gaan wij binnenkort met het gezin op vakantie naar Nederland. Aangezien de zomervakantie voor de deur staat, leek het ons een goed moment om een blog te schrijven met tips waar je rekening mee moet houden als je vanaf Curaçao vertrekt en naar het buitenland op vakantie gaat.

Wees gerust, ik ga jullie nu geen opsomming geven van tips voor het vliegen met jonge kinderen, want daar is genoeg over te vinden op het internet. In plaats daarvan wil ik graag bespreken waar je rekening mee kunt houden als je vanaf Curaçao vertrekt naar het buitenland met (jonge) kinderen. 

  1. De nodige documenten
    Laten we eerst even de zakelijke aspecten bespreken. Naast je vliegtickets heb je nog andere documenten nodig om naar het buitenland te reizen. Als je buiten de standaard schoolvakanties vertrekt, heb je een officiële brief van de school nodig. Hoewel de specifieke regels per school kunnen verschillen, moet deze brief op de officiële manier worden aangevraagd bij het schoolbestuur of de directeur. Voorheen had je zowel een brief vanuit de school als vanuit het ministerie nodig, maar deze zijn nu samengevoegd tot één brief van de school die voldoende is.

    Daarnaast is er de afgelopen tijd veel onduidelijkheid geweest over het reizen met kinderen. Vanaf 1 juli 2023 zullen er enkele veranderingen plaatsvinden. Ik heb al verschillende berichten op Facebook gelezen, waarbij de informatie elkaar regelmatig tegenspreekt. Omdat wij binnenkort vertrekken, zijn we vanochtend even langs Kranshi gegaan om zeker te zijn dat we kunnen vliegen met onze kinderen. Wat ik nu met zekerheid kan zeggen, is dat als beide ouders met de kinderen reizen, er geen extra toestemmingsformulier nodig is. Als één van de ouders met een kind reist, is er wel een extra toestemmingsformulier nodig. Een toestemmingsbrief van één ouder is niet meer voldoende. Op 23 juni 2023 is er een artikel gepubliceerd op cw.nu waaruit blijkt dat er tussen 1 juli en 1 augustus 2023 enige versoepeling zal zijn, en vanaf 1 augustus zal het officiële nieuwe beleid van kracht zijn. We raden aan om contact op te nemen met de officiële instanties zoals Kranshi en/of immigratie om goed geïnformeerd te worden over jullie specifieke situatie en onprettige situaties te voorkomen. Als je samen met je kinderen reist, is het ook altijd handig om je trouwboekje bij je te hebben, aangezien hier in het verleden regelmatig naar werd gevraagd.

  2. Stoelen reserveren
    Het reserveren van stoelen kan bij de meeste luchtvaartmaatschappijen 30 dagen van tevoren. Helaas zijn wij hier een keer de mist mee ingegaan. We dachten dat we de stoelen wel een week van tevoren konden reserveren, maar dat was een vergissing. Plotseling zaten we niet meer naast elkaar. Op dat moment reisden we nog maar met één kind, dus we hoopten dat we gezellig met z'n tweeën naast elkaar konden zitten en het kind op schoot konden nemen. Dat bleek echter niet mogelijk. Uiteindelijk zaten we schuin achter elkaar met een gangpad ertussen. Het kind ging heen en weer tussen ons in. Het was niet ideaal, maar we hebben het gered. Toch willen we je waarschuwen: vergeet niet om tijdig stoelen te reserveren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  3. Vliegen 
    Aan het begin van deze blog hebben we al aangegeven dat we geen uitgebreide lijst van tips zouden geven voor het vliegen met jonge kinderen. Een snelle zoekopdracht op internet levert talloze fantastische lijstjes op. Wat we hier wel willen delen, is onze eigen ervaring waarvan we denken dat meer ouders hier niet van op de hoogte zijn. Toen we met onze kleine, destijds 9 maanden oud, naar Colombia vlogen, maakten we een tussenstop in Bogota voordat we naar Medellin vlogen. Het bleek dat er speciale rijen waren voor ouders met (jonge) kinderen. Aanvankelijk sloten we netjes aan in de 'normale' rijen, maar andere mensen wezen ons erop dat we naar die speciale rij mochten gaan. Dat scheelde enorm veel tijd. In plaats van een rij waar je in staat alsof je voor een achtbaan staat te wachten, waren er opeens maar 3 gezinnen voor ons. Dit gaf ons veel extra tijd en rust. We konden op ons gemak iets drinken en een snack eten voordat we verder vlogen. Ik weet niet zeker of dit op meerdere luchthavens over de hele wereld zo werkt. Laat het vooral weten in de reacties als je weet of dit ook in andere landen het geval is (zo kunnen we elkaar helpen), maar in Colombia was dit in ieder geval zo.

  4. Kleding

    Wanneer je vertrekt vanuit het zonnige Curaçao, is het belangrijk om te realiseren dat zodra je het vliegveld Hato binnenstapt, je gelijk in een koele omgeving terechtkomt. Zowel op vliegvelden als in het vliegtuig zelf is de airconditioning vaak goed ingesteld. Het is dus belangrijk om jezelf en de kinderen goed aan te kleden. Het dragen van laagjes werkt het beste. Zorg er ook altijd voor dat je extra kleding bij je hebt. Een glas drinken, yoghurt of iets dergelijks kan snel gemorst worden, waardoor je de rest van de vliegreis met een plakkerig kind zit. Neem dus altijd een extra setje kleding mee (van ondergoed tot trui), en een zakje om de vieze kleren in te doen.

    Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het weer op je eindbestemming. Hoewel het altijd warm is op Curaçao, geldt dat niet voor alle bestemmingen. In landen als Colombia of Amerika kan het overdag aangenaam zijn om in een korte broek en t-shirt rond te lopen, maar 's avonds kan het behoorlijk afkoelen. Het is daarom verstandig om ook wat warmere kleding mee te nemen. Ten slotte is het handig om van tevoren goed te plannen en na te denken over wat je nodig hebt. Dit jaar gaan we bijvoorbeeld weer naar Nederland op vakantie, dus we zullen zeker wat extra inkopen doen voor onszelf en de kinderen. Het is dus niet nodig om te veel kleding mee te nemen.

  5. Maxi Cosi, buggy, bolderwagen en draagzak. 
    Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen is het belangrijk om na te denken over het vervoer ter plaatse. Welke items neem je mee, zoals een maxi-cosi, buggy, bolderwagen of draagzak? Er zijn verschillende opties beschikbaar. Als ze nog erg klein zijn (jonger dan 6 maanden), is het handig om een maxi-cosi en bijbehorende kinderwagen mee te nemen. Naarmate ze ouder worden, vonden wij een buggy onmisbaar. De afstanden die je aflegt kunnen soms groter zijn dan je aanvankelijk denkt (en wat ze gewend zijn op Curaçao). Denk aan wandelen in een park, een dierentuin bezoeken of gewoon winkelen. Het is dan prettig om de kleintjes even te laten rusten in een buggy. Toen onze kleine nog jonger was dan een jaar, hebben we ook veel gebruik gemaakt van een draagzak. Op Curaçao vonden we dit persoonlijk te warm, dus gebruikten we het niet vaak. Maar in het buitenland gebruikten we het bijna elke dag. Het gaf ons zoveel vrijheid. Je kunt dit natuurlijk ook combineren met een kinderwagen of maxi-cosi. Zodra ze beginnen te lopen, werd de draagzak bij ons minder gebruikt.

    Toen ze allebei nog klein waren, hebben we tijdens de vakantie een bolderwagen aangeschaft. Gewoon een betaalbare optie (HEMA voor 50 euro), en het was een geweldige uitkomst. De kinderen (1 en 3 jaar oud) konden erin zitten en we konden al onze spullen erin dumpen. We hebben met de bolderwagen door de dierentuin gelopen en door steden, enzovoort. Omdat ze er allebei in konden zitten (zelfs liggen), vonden we het perfect. Nu de kinderen wat ouder zijn (3 en 5 jaar), gaan we alleen een goede reisbuggy meenemen. Voor de jongste zijn de afstanden soms nog te groot en dan is het fijn om even te zitten (en uit te rusten) in de buggy. Zelfs de oudste kan er nog in zitten en stiekem vindt hij het ook wel lekker. Dit jaar nemen we de Miley2 van Easywalker mee als reisbuggy. Deze is licht, compact en kan zelfs als handbagage worden ingecheckt. Reistas zit erbij, dus gewoon in de bakken boven je hoofd. Zo heb je deze direct bij de hand als je het vliegtuig uitstapt en je kunt er zeker van zijn dat je buggy netjes blijft.

  6. Afspreken met familie/vrienden

    Voor mensen die nog niet zo lang op Curaçao wonen, kan het handig zijn om dit te lezen. Mensen die hier al langer wonen, weten precies waar we het over hebben. Op vakantie naar Nederland... eerlijk gezegd vinden wij het soms best lastig. Aan de ene kant is het geweldig om familie en vrienden te zien, maar aan de andere kant willen we ook echt vakantie vieren en geen strakke planning hebben van de ene naar de volgende afspraak. De afgelopen jaren hebben we alles al meegemaakt. Van tevoren bijna overvolle agenda's, waarbij we zelfs schema's maakten om te bepalen wanneer we met wie zouden afspreken, tot aan de beslissing om zo min mogelijk mensen te zien en gewoon te genieten. Sinds we kinderen hebben, merken we ook dat we het niet te druk willen maken, zowel voor onszelf als voor de kinderen. We willen niet constant van de ene plek naar de andere haasten en misschien zelfs elke nacht ergens anders slapen voor de kinderen. Dit brengt veel onrust met zich mee en uiteindelijk voelt het niet echt als vakantie. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar het is goed om hier van tevoren over na te denken. Je kunt ervoor kiezen om op een centrale locatie te verblijven, zodat je een vaste uitvalsbasis hebt en van daaruit uitstapjes kunt maken. Een andere optie is om één dag alle familie en vrienden uit te nodigen die je wilt zien, en daaromheen je eigen plannen te maken. Of je kunt zelfs een vakantie binnen je vakantie plannen. Als je wat langer op vakantie gaat, kun je ervoor kiezen om ergens in Europa een weekje te verblijven waar je geen bekenden tegenkomt. Zoals gezegd, iedereen moet zijn vakantie op zijn eigen manier invullen. Maar we hebben gemerkt dat we echt willen genieten van onze vakantie en daarom bepaalde keuzes hebben gemaakt.

Zo, dit is het voor nu. We gaan ons nu voorbereiden op onze vakantie. We hebben al de "snackdozen" (sorteerdozen voor gereedschap) bij Home Plus gekocht. We gaan ook een koptelefoon aanschaffen voor onze jongste (de oudste had er al eentje). We hebben onze papieren nogmaals gecontroleerd en moeten nog iemand lief aankijken om voor onze honden, poes en vissen te zorgen tijdens onze vakantie. Het aftellen is begonnen! 

We wensen iedereen alvast een hele fijne vakantie! 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.